x
Ką verta žinoti apie Egipto virtuvę prieš keliaujant į šią šalį?

Kiekvienam keliaujančiam į Egiptą tiek su šeima, tiek vienam kyla tie patys klausimai. Ką verta žinoti apie Egipto virtuvę prieš keliaujant į šią šalį? Ką verta paskanauti ir išbandyti?

Jeigu vykstate į Egiptą ir nežinote ko tikėtis iš virtuvės šefų, čia rasite keletą atsakymų.

 

Egipto virtuvė susiformavo dar senovės Egipto laikais, tačiau tautų maišymasis darė savo įtaką. Osmanų imperijos laikais labai prigijo kai kurie turkiškos virtuvės ypatumai, todėl tarp šių dviejų tautų patiekalų galima rasti nemažai panašumų. Atsiradusi islamo religija taip pat pakoregavo Egipto virtuvę – buvo apribotas alkoholio vartojimas.

Duona Egipto virtuvėje užima labai svarbią vietą, tikriausiai ne mažesnę nei Lietuvoje. Būtent egiptiečiai daugiau nei prieš 5 000 metų iškepė pirmąjį duonos kepalą. Ne veltui jie duoną vadina „aish“, o tai išvertus reiškia – gyvenimas.

Taip pat egiptiečiai gausiai vartoja pupas, džiutą, ryžius, įvairias daržoves, kurių šviežių galima gauti ištisus metus. Ryžiai užima labai svarbią vietą šios šalies virtuvėje. Jie gaminant dažniausiai pagardinami riešutais, svogūnais, daržovėmis, gali būti ir mėsos. Mėsa Egipte yra prabanga, todėl ji vartojama mažais kiekiais. Populiariausi pieno produktai – jogurtas ir sūris. Egiptiečių vietinis sūris, kuris vadinamas „gibna“ yra dviejų rūšių. Vienas – kietas ir vos gelsvas, kitas – labai panašus į fetos sūrį. Dažnai sūriai naudojami salotoms gardinti arba sumuštiniams daryti.

Tikriausiai patys populiariausi mėsos patiekalai – kebabai ir kofta. Egiptietiškas kebabas dažniausiai yra marinuota aviena arba jautiena, kuri kepama ant grilio. Tai visai kitoks kebabas nei mes įpratę matyti Lietuvos užkandinėse. Jis patiekiamas su daug petražolių, kepintais svogūnais bei pomidorais. Valgomas su salotomis arba duona. Gali pasirodyti keista, tačiau Egipte balandėliai laikomi nacionaliniu gardumynu. Jie vadinami „hamam“, dažniausiai įdaryti ryžiais bei prieskoniais. Neretai troškinami kartu su svogūnais, grikiais bei pomidorais.

Shawarma, tai kitas egiptiečių nacionalinis patiekalas, kuris šiek tiek panašus į graikų sumuštinį ar turkišką kebabą. Kepta ėriuko arba viščiuko mėsa supjaustyta mažais gabalėliais patiekiama karštoje lėkštėje su pomidorų padažu ir garnyru. Kitas patiekalas – kushari, kuris gaminamas iš makaronų, ryžių, lęšių, avinžirnių, o šie gardinami aštriu padažu, pagamintu iš acto, česnakų ir pomidorų. Šis mišinys patiekiamas dubenėlyje.

 

Šiek tiek apie egiptiečių skanumynus

Kunafa – pagrindinė desertų rūšis Egipte, ši rūšis ypač mėgstama per šventes. Ji gaminama iš skystos tešlos, kuri leidžiama ant karštos lėkštės tampa panaši į vermišelius. O baklava – bendrinis pavadinimas visų kepinių su cukruotu viršumi, gardinamų pistacijomis bei sirupu. Kitas skanumynas – Om Ali, tai – razinų pyragas, kuris išmirkytas piene ir visuomet patiekiamas karštas. Ledai Egipte visai kitokie nei Lietuvoje. Čia jie nėra riebūs, yra lengvi ir gana tąsios tekstūros.

 

Ką verta žinoti apie gėrimus?

Arbatą egiptiečiai geria saldžią ir stiprią, įprastai ji patiekiama stiklinėse. Kavą kaip ir arbatą, egiptiečiai mėgsta stiprią ir saldžią. Kava saldinama verdant, todėl norimo saldumo reikia užsisakyti iš anksto. Be to, „ahwa“ kava niekada negeriama su grietinėle. Dar vienas gėrimas, kurį verta paragauti Egipte – „karkade“ (Sudano rožių arbata). Ji yra gaminama iš kinrožės, turi rūgštoką skonį bei raudoną spalvą.

Įdomu

Nenustebkite pamatę egiptiečius valgančius rankomis prie neaukštų staliukų, čia tai įprastas dalykas. Jeigu patiekalas skystesnės tekstūros, jis valgomas naudojant duoną. Ji laužiama gabaliukais ir mirkoma. Po valgio egiptiečiai įprastai geria kavą arba arbatą.

Egiptiečių patiekalai yra gana paprasti, tačiau sotūs. Dažnai gaminami iš šviežių vaisių ir gardinami šviežiais prieskoniais.